top of page

POSTEN FORGÅR, JULEKORTET BESTÅR

Når julekortet får digitalt format, er det da fortsatt et julekort?


Brev og post er omtrent like utdatert og avleggs som fjærpenn og blekkhus. Ingen gidder å skrive brev for hånd uten stavekontroll og annen elektronisk bistand. Og ingen gidder vel heller å kjøpe konvolutter eller frimerker når man kan SMS’e eller maile og være sikker på at mottaker har fått meldingen i samme sekund som man taster «send».

Man kan beklage det, men slik er det.


"Det er knapt noen som sender fysiske julekort av glanset papp med bilder av julenisser, julegrøt og julenek, dompaper og snøtunge graner."

Fordi det er så få som sender brev, har postverket vært nødt til å foreta stadige nedskjæringer i postombæringen. Siste nytt er at posten nå vil bli distribuert annenhver dag. Har du uflaks, kan det ta en ukes tid fra du sender brevet ditt til det når mottakeren. Enda tregere forsendelse vil i sin tur føre til at enda færre sender brev. Dermed: Færre brev og enda sjeldnere postombæring. Alle skjønner jo at her er det penger å spare! Færre ansatte, færre postkontorer, færre elektriske postsykler etc. etc.


Skrive brev? Glem det !

Her har postverket en god alliert i skoleverket der de kommende generasjoner knapt lærer å lese undertekstene på TV-filmene og skriver med helt uleselig håndskrift uten begrep om grammatikk. Skrive brev? Glem det.


Med såpass dårlige odds synes vi det er det er sløvt at postverket har brukt så lang tid på å se hvor det bærer – die endløsung, som tyskerne ville sagt. Vi har forlengst sett den og kan røpe at slutten på det som en gang begynte som Pony Express med hester og ryttere i det gamle vesten, blir at det norske postverket for brev og privat pakkepost nedlegges helt og holdent. Privat pakkeforsendelse (f.eks. julegaver) er likevel så dyrt at portoprisen er større enn verdien på innholdet i julepakken.Merry x-mas

Så vil du innvende: Men hva med julekortene!?

Hva med hva? spør vi tilbake.

Det er knapt noen som sender fysiske julekort av glanset papp med bilder av julenisser, julegrøt og julenek, dompaper og snøtunge graner. Julekort i 2020 går digitalt som et hvilket som helst sms. Etter steile krav fra Kristelig Folkeparti måtte Posten løse en viktig samfunnsoppgave før julekortombæringen kan skrinlegges: Hva med alle gamle uten iPad, PC eller mobiltelefon? Å sende ut julekort er en like viktig del av julefeiringen som å pynte juletreet for denne bakstreverske generasjonen.


Her har posten derfor tilrettelagt slik at de gamle bare kan sende inn navn/adresser på alle de vil sende en julehilsen, så fikser Posten det hele. Det er allerede opprettet et datterselskap i New Dehli (God Jul Ltd) der datakyndige indere med dårlig timebetaling vil ta hånd om listene og sørge for digital utsendelse av julekort som e-post til de kjære. Det forutsettes selvsagt at mottakerne er på nett!


"Det som en gang begynte som Pony Express med hester og ryttere i det gamle vesten, blir at det norske postverket for brev og privat pakkepost nedlegges helt og holdent."

For at denne tjenesten skal kunne være rimelig og bærekraftig, vil det kun tilbys ett motiv og en tekst (Merry X-mas Yohoho), men avsendernavnet vil fremstå klart og tydelig.

De adresselistene som sendes inn fra våre eldre landsmenn, vil regelmessig kryssjekkes mot avisenes dødsannonser for å unngå pinligheter. Denne tjenesten faktureres regelmessig og regningene kommer i … posten?

_ _ _

bottom of page