top of page

KONGEN KASTET KORTENE [satire]

Arikistan: Fra kongedømme til republikk på 48 timer.


Kong Goodluck VII av Arikistan ble nylig innlagt på sykehus grunnet svartsyn og depresjoner. Da han for to dager siden ble erklært frisk nok til å skrives ut, nektet han blankt å dra tilbake til slottet.


”Å være konge var muligens en ettertraktet jobb for noen hundre år siden. I dag er det en uriaspost der man bruker halve tiden på rabiate politikere og den andre halve på rabiate familiemedlemmer og deres til enhver tid menn/koner/forloveder/barn og barnebarn. Den tid som blir til overs går med til å se håpløse amatørteaterstykker landet rundt og til snorklipping over broer og nye veier. Og det tar aldri slutt!” uttalte Goodluck før han låste døren til rom nummer 14 fra innsiden.


Arikistan er et ørlite land med en håndfull millioner innbyggere. Det meste av landet er fjell og stein. Landet ligger sydøst for Georgia og var ett av verdens siste monarkier.


”Å være konge var muligens en ettertraktet jobb for noen hundre år siden. I dag er det en uriaspost der man bruker halve tiden på rabiate politikere og den andre halve på rabiate familiemedlemmer."

”Se på England! Utrolig at dronningen gidder å holde på selv om hennes apanasje er langt bedre enn min. Hun har vært godt forsynt med tomsete familiemedlemmer og avkom som sier takk for seg så snart de er blitt myndige. Koner og ektemenn vil jeg ikke engang tenke på uten rikelig med Valium.”

Uansett hvilke argumenter sykehuslegene, familien og landets politikere har ført i marken, nekter Goodluck blankt å komme ut. Derfor kom landets regjering etter noen timers argumentasjon frem til at det beste var å avblåse kongedømmet og bli en republikk:


”Ærlig talt er det noen hundre år siden vi så poenget med konger og dronninger, knekter og hoffnarrer som belaster vårt fattige land med apanasjer og fete reiseregninger,” sier statsminister Skrungski som nå

blir landets nye statsoverhode.

”Befolkningen – representert ved allmenn-rådet – har lenge ønsket å bli ferdig med dette tullet, men kong Goodwill har vært en omgjengelig og trivelig kar og vi har ikke hatt lyst til å sette ham på porten sånn uten videre. Vi går nå inn i fremtiden uten noen kongelig familie. Slottet vil bli bygd om til et lekkert Casino. Kongen og hans familie får i avskjedsgave en pen, ny leilighet i sentrum av hovedstaden Mettamaria og ingen vil bli skutt eller halshugd. Vi anbefaler verdens turister til å ta en tur til vårt særegne land som blant annet kan by på en helt spesiell, brun ost av geitemelk, pene, håndskårede treskjeer og egenartede naturopplevelser!”


– – –

bottom of page