top of page

GÅTTERI

"Gåtteri"-oppskrifter for kjekke norske gutter og jenter anno 1950.


I årene rett etter krigen (siste verdenskrig, altså) sto det ganske dårlig til med kongeriket Norge. Vi var det fattigste landet i Vest-Europa og manglet det meste. Ikke hadde vi Opera eller Konserthus. Eller Aker Brygge. Ikke visste vi hva brus og Cola var og knapt nok hadde vi mat på bordet (annet enn den berømte svenskesuppa som broderfolket sendte oss som avlat for at de egentlig hadde samarbeidet med tyskere og nazister under hele krigen).


Foto: Freia.no

Men vi drittunger hadde like fullt et iboende behov for godterier og snop – enda vi aldri hadde sett noe gåtteri annet enn på gamle amerikanske filmer. Så vi måtte finne opp vårt eget gåtteri og forevige oppskriftene som nå igjen gjør det mulig å lage og prøvesmake autentisk gåtteri med enkle midler. Vi har med stor møye rekonstruert «kokeboken» for snop og gåttings anno 1950 og vi tar gjerne tilbakemeldinger når du har prøvd sakene (som forøvrig er patentert for å kunne vernes mot kopiering fra dagens kapitalistiske gåtteprodusenter).


LOFF I SMØR OG SUKKER

Dette er en enkel gåtteriartikkel som du kliner sammen på et blunk. Alt du trenger er en loff og en pose med strøsukker pluss smør.

Fremgangsmåten er grei. Skjær en blings av loffen og klin på godt med smør. Hold skiva på skrå over en tallerken og tøm på sukker fra posen. Når skiva ikke klarer å ta imot med sukker, er retten ferdig og spises der og da. UUUUUMMMM!


Vi drittunger hadde et iboende behov for godterier og snop – enda vi aldri hadde sett det annet enn på gamle amerikanske filmer. Så vi måtte finne opp vårt eget gåtteri ...

BAJABEK

Av navnet vil du kanskje tro at dette er en orientalsk rett, men den kan tas i bruk overalt der veiene er belagt med asfalt. I 1950 betyr det kun i sentrale bystrøk. Når sommervarmen blir slått på av øvre makter sånn i mai/juni, vil 1950-asfalten gå litt i oppløsning slik at det tyter et svart stoff ut i skjøter og kanter: BAJABEK! Du tar da din velbrukte foldekniv og skraper opp en passe stor gugge av dette eksotiske, urbane stoffet og putter det i munnen. Som en tyggegummi. Tygg i vei og kjenn hvordan sølvfyllingene i melketennene løsner! Du vil selvsagt se knalltøff ut når gutta ser deg med «sjeving gumm» i kjeften. Godt smaker det ikke, men det øker prestisjen og egenrespekten.


SÅPEKOKOS

Harsk og dårlig kokos kommer med båt til brygga for å havne i de fabrikkene som lager såpe. Derav navnet. Noe ramler av lasteplanene og havner i gata eller blir liggende løst på planene etter lossing. Dette kan være gull verd som gåtteri! Putt det i lomma og stikk – og finn frem lommekniven din igjen. Skrap vekk harske deler av kokosen og håp å finne hvit og spiselig kokos inne i elendigheten som noen ganger er full av mark. Finner du hvit kokos, er din lykke gjort. Nammnamm!!!


SAUSEPULVER

I 1950 har matprodusentene ikke særlig tro på at drittunger kan være lønnsomme kunder. De satser heller på mor. Derfor lager de poser med sausepulver som mor kan bruke for å få en saus til dessertene. Dette er alla taiders gåtteri. Tøm det rett og slett i den møkkete neven din og slikk det i deg!! Sausepulver finnes (fantes, kanskje?) i mange forskjellige smaker, rips og bringebær m.m. Når posen er tømt, er jord og skitt borte fra neven som i stedet er blitt rød! Et adelsmerke!!


Tygg i vei og kjenn hvordan sølvfyllingene i melketennene løsner! Godt smaker det ikke, men det øker prestisjen og egenrespekten.

KNEKK

Ta et smørpapir, smør der godt med smør og rull det sammen til et kremmerhus. Smelt sukker i en kjele på ovnen sammen med en klatt smør. Tøm den flytende massen ned i kremmerhuset. Vil du være ekstra snobbete, kan du sette en pinne ned i sukkermassen. Vent til det hele kjølner ned – ta av papiret og du har en slikkepinne!

Om du synes det blir veldig vanskelig å få til et kremmerhus (iddiot?) kan du legge smørpapiret rett på benken og lage flat knekk. Smaker det samme, men mangler elegansen.

PS: Du kan sette ekstra smak på knekken ved å tilsette for eksempel havregryn el.l.


BOLLER OG VØRTERØL

Dette er en rett helt i grenseland for gåtteri, men vi tar den med som en redningsplanke. Kjøp deg en pose boller (som etter hvert også kunne inneholde rosiner) og en flaske vørterøl. Spis og drikk og prøv å kose deg som best du kan.


Et lite PS: Nå skjønner du at 1950-tannlegene hadde travle dager !?BÅNN APPETITT!!!!

bottom of page