top of page

Elvis-syndromet

D som var unge i 50- og 60-årene må i dag ta ansvaret for miljøkatastrofer som rock and roll, snackbarer, raggaropptøyer, Beatles, masseslagsmål, råkjøring og uhøvelig opptreden mot både voksne og folk av ulikt kjønn. Denne til dels ubegripelige oppførselen har for psykologene vært helt uforklarlig og enestående i forhold til ungdomsopptreden både før og etter. Nå mener amerikanske forskere å ha funnet forklaringen.Hårsveisen til rockekongen, en inspirasjon for mange, truer nå med å bli en oljefettet skamplett for en hel motegenerasjon..

Forskere ved Ozark University i Arkansas USA har arbeidet med disse spørsmålene og hevder at de fant forklaringen ved en ren tilfeldighet da de fikk anledning til å analysere en hårlokk fra forlengst avdøde rockestjerne Elvis Presley. Hårtjafsen hadde rocke-fantast Minnie Golden rasket til seg under en av Mr. Presleys tidlige opptredener i Memphis, og den har hengt med silkebånd på badespeilet hennes gjennom mer enn 50 år.

«Vi forsto raskt at hårtjafsen kunne være et oppslagsverk i ungdomsgalskap i de tøylesløse 50- og 60-årene.»

- Denne Presley var jo ganske utagerende og voldsom, og han foretok seg ting vi i dag nok vi betegne som umodne og impulsive, forklarer sjefsforsker Bill Soggybottom ved Ozark University. - Med Cadillac'er, elleville fester og sus og dus levde denne mannen et liv de færreste vil betakke seg for og han hev innpå med både sprit og dop og banana split milk shake. Så ble han da heller ikke så gammel og døde under miserable forhold.


Massive hjerneskader

- Ved vårt universitet forsto vi raskt at hårtjafsen kunne være et oppslagsverk i ungdomsgalskap i de tøylesløse 50- og 60-årene, og allerede ved de første kjemiske analysene fant vi ledetråder. Mr. Presley – i likhet med de fleste jevnaldrende på den tiden – smurte inn håret med store mengder Brylkrem. I hektiske perioder kunne denne kremen sitte i håret i dagevis. Mellom oljeskiftene, kaller vi det, sier sjefsforsker Soggybottom.


Bryl – gjerne blandet med smøreolje, alkoholholdige drikker, sigarettrøyk og svette – endrer på kort tid karakter og blir til en giftig substans forskerne har valgt å kalle Ozarkolje (Ozark oil). Den trenger gjennom hodebunnen og inn i Hippocampus-delen av hjernen. Der skaper den kortslutninger og celledød. Og en oppførsel som stemmer overens med hva man kan se på gamle filmer fra denne tøylesløse tiden. Ozark University har gitt dette betegnelsen «Elvis-syndromet».


Gutta hadde pompaduren, jentene hadde vepsebolet ("beehive"). To frisyrer som – når de med slit og møye først var kreert – nærmest nektet å dø. Nå vet vi hvorfor.

Mark i hodebunnen

De funnene Universitetet har gjort, er nå videreført i et nytt forskningsprosjekt som man kaller «Brødskalk-syndromet» - (Old loaf syndrome). Mens guttene brukte Brylkrem, brukte jentene gamle strømper eller brødskalker for å få høyde på håret. Her var det også mange som skulket med vedlikeholdet, og resultatet var i flere tilfeller at mark fra brødskalkene eller gammel fotsvette fra strømpene angrep hodebunnen. Dette er jo velkjente fakta. Nå forsøker forskerne å finne ut om dette også medførte hjerneskader. Jentene oppførte seg jo i mange tilfeller minst like rabiat som guttene.


Bryl – gjerne blandet med smøreolje, alkoholholdige drikker, sigarettrøyk og svette – endrer på kort tid karakter og blir til en giftig substans forskerne har valgt å kalle Ozarkolje.

Håret forsvinner

Sjefsforsker Soggybottom hevder at skadeomfanget trolig er enda større enn hva vitenskapen hittil har avdekket.

- Egentlig mener vi at en hel ungdomsgenerasjon burde ha krav på erstatning og økonomisk kompensasjon fra produsentene av denne typen hårkrem og loff. Men de fleste av dem det gjelder, er døde nå eller så demente at de egentlig ikke husker stort av ungdomstiden. Og det påstår de at de bare er glade for! En helt uventet senvirkning av hårkremen ser vi nå: De herrer som var unge i 60-årene har nå begynt å miste all hårvekst på hodet!


- Rock and roll forever! mener likevel Svein Hansen fra Sinsen Trygdetun der han har hatt adresse de siste 40 årene.bottom of page