top of page

DAB = 10 MILL I RADIOSKATT

Som alle vet, er jeg utrolig dyktig som markedsanalytiker og tallkunstner. Forleden gjorde jeg et overslag for radiobransjens utvikling i de drøyt 100 årene som har passert siden Marconi og Tesla & Co oppfant denne dingsen som kan stå på et lite bord (eller i et digert kabinett) og spy ut tulleprat, musikk og debattprogrammer døgnet rundt nesten gratis.

Etter en intern opptelling har jeg kommet frem til at vår familie i øyeblikket disponerer seks radioer: tre der vi bor, to på hytta og en i bilen. I tillegg kan vi hente inn prat og musikk på to pad’er og to mobiltelefoner, fra TV’n og gudvethvor det ikke tyter ut rock and fjoll.

Jeg tror vår familie er ganske alminnelig i «radiotetthet» og anslår derfor at hver bidige nordmann har/eier/disponerer minst 3 radioer. Ganger vi dette med landets befolkning kommer vi kanskje sånn omtrent til en radio «bestand» på mellom 15 og 20 millioner radioer.

Alle radioene jeg telte opp, er det som nå heter DAB-radioer. Og de er altså kjøpt i senere år, for det er ikke stort mer enn 7-8 år siden DAB for alvor be lansert med brask og bram. Vår høyeste myndighet – Stortinget – annonserte for borgerne at FM-radioer, som vi har hatt og vært fornøyd med siden 30-40 årene, vil bli avleggs om få år fordi myndighetene vil slå av FM-nettet – totalt og endelig. Det er virkelig det jeg kaller markedsføringsbistand!


Kan du huske at det ble gjort en folkeavstemning om overgangen fra FM til DAB? Ikke jeg heller.

10 milliarder i dass

Nå skriver vi snart 2020, og jeg vil tro at mesteparten av de gammeldagse FM-radioene har havnet på fyllingen. Jeg har i hvert fall ikke registrert innsamling av gamle radioer til fattige i u-landene? Det betyr, klart og enkelt – at radioer til en anskaffelsesverdi av 10 milliarder kroner (kr. 500 pr. FM-radio) har havnet i søppelet – og at alle nordmenn må kjøpe nye DAB-radioer for et tilsvarende beløp. Altså en ekstra «radioskatt» på et par tusen kroner pr. familie. Veldig forsiktig beregnet.


Kan du huske at det ble gjort en folkeavstemning om overgangen fra FM til DAB? Ikke jeg heller. Kan du forstå hvorfor et samlet Storting vedtok at nordmenn skulle kassere millioner av fullt brukbare radioer? Fikk vi noen gang forklart samfunnsnytten ved et slikt uhyrlig vedtak som ikke bare innebærer sløsing med skattyternes penger, men også en miljøbelastning for alle søppelmottak?


Norske politikere lar seg ikke lure

Fordi våre politikere er kjemisk renset for og beskyttet mot alle former for korrupsjon, er vi sikre på at ingen i Stortinget er blitt smurt og betalt for presse gjennom et så viktig vedtak – for alle velgere fra grensen og ut til de drivende garn! Dette velger vi å tro til tross for at vi nå vet at alle land har lansert DAB, men ingen andre har bestemt å stenge FM-senderne!

I kriminallitteraturen har vi lært at når man skal fakke en kjeltring, da skal man «follow the money».


Radioer til en anskaffelsesverdi av 10 milliarder kroner (kr. 500 pr. FM-radio) har havnet i søppelet – og alle nordmenn har måttet kjøpe nye DAB-radioer for et tilsvarende beløp.

Altså og på godt norsk: Hvem tjente penger på dette? Vi finner faktisk bare én mistenkt – én eneste som tjente fett på overgangen til DAB: Radiobransjen. Den bransjen som lokket med flere kanaler, bedre lydgjengivelse, enklere betjening etc.etc.

Som eier av en ny DAB-radio kan du selv vurdere hvor det ble av den overlegne lydgjengivelsen, den enkle betjeningen og alle de andre fordelene. Skuffet? Javisst!

Alle bransjer har rett til å slåss for sin eksistens og vi forstår at det er nødvendig å lansere nyheter (det sterkeste ordet i markedsføring) for å holde omsetningen oppe. Derfor er det vel vanskelig å klandre radiobransjen. Men politikerne…? Hvor i huleste befant de seg da de ble rammet av kollektivt hjerneslag? På studietur med reiseregning?bottom of page