top of page

BUKSE, UNDER, VINTER, LANG

Det er en iskald januarmåned på Tromøya utenfor Arendal. På den store paradeplassen mellom de gamle tyskerbrakkene står vi blodferske soldatspirer og fryser tær og fingre av oss. Dette er første dag i «forcen» og vi har ikke engang rukket å dra på oss «kongens klær» - bukser og skjorter og marsjstøvler og fotkluter og andre rekvisitter ligger fortsatt i en haug i snøen foran oss.
"Bukse under vinter lang," skriker en sersjant

som ikke er mye eldre enn oss rekrutter. Han holder opp det du og jeg vil kalle en lang underbukse og så må vi alle finne tilsvarende plass i haugen foran oss og holde opp våre underbukser. Sånn sikrer luftforsvaret at alle har fått alt de skal ha.

Vi jobber oss gjennom alt fra marsjstøvler, vanter og luer til hjelmer og uniforms jakker og pakksekker som vi nettopp har fått utdelt i depotet. Ingen tok mål av oss da klær og utstyr ble utdelt, så når innholdet blir plukket frem, må vi oss imellom sørge for å bytte med sidemannen for om mulig å få noe som passer litt bedre. I og med at vi er et par hundre 19-20 åringer blir det selvsagt et voldsomt kaos med hujing og skriking og tilløp til kaos.

Det vi ikke får av utstyr der og da, er det vi kanskje er mest interessert i ...


Noe å skyte fiender med (fiender på militærspråk heter FI).

Det kommer senere…

Først er det inn i den gamle tyskerbrakka og få på seg blågrå uniform med skjorte og sort slips og bukse under vinter lang og ditto langermet trøye pluss en fiks båtlue med kongens bumerke. Da vi kommanderes ut på oppstillingsplassen igjen, ser vi ut som Napoleons soldater på flukt fra russerne ved Moskva.

Så er det mat i messa og der har kokkene virkelig lagt sin sjel i et velkomstmåltid: Fårikål med saft. Straks omdøpt til «bomba sau» med mest bein og fleskeslintrer. Så tilbake til brakkene der alle har fått tildelt seng og jeg er så heldig at jeg ligger i «første etasje» med en annen oslogutt i senga over. Du får beskjed om når du skal lukke øynene ved at det blåses «lang tone» fra båndspiller via elendige høyttalere. Straks etter dukker «daghavende» befal opp i døra, skriker at det må bli ro…og slår av lyset.

Nå er dette først i 60-åra, og det er ...


Verneplikt for alle gutter.

Uansett fysisk form, seksuell legning, høyde eller bredde, IQ eller strafferettslig rulleblad. Det innebærer at veldig mange har snedige planer om å slippe unna militærtjenesten og planene blir iverksatt allerede første natt:

Vi har hørt at homoseksualitet er en sikker vei ut av militærtjeneste. Noen av gutta løper derfor omkring uten hverken bukse under vinter lang eller andre plagg og prøver entusiastisk å krype opp i andres senger. Vi har også hørt at folk som tisser i senga blir sendt hjem…og det ser vi tydelige spor av på alle madrasser på rekruttskolen i form av store, gulbrune flekker.

Men nå er det slik at offiserene på rekruttskolen har hatt flere tusen «sengevætere» og «homoseksuelle» på besøk før, og de har sine ...


Triks og finesser.

Sengene blir sjekket neste morgen, og de som har tisset i sengene, blir utpå dagen innkalt til troppssjefene og fortalt at de kanskje ikke har noe i det militære å gjøre. De vil derfor bli sendt hjem med tog. Men nå er det blitt såpass sent på dagen at det ikke plass på noe tog til Oslo fra Arendal før i morgen. Derfor vil sengevæterne bli innlosjert på hotell til neste dag og satt på toget da. Neste morgen er det bare for daghavende befal å ringe hotellet som allerede har sjekket sengene (helt standard prosedyre) uten å finne en tisseflekk. I stedet for tog til Oslo blir det frakt med militærlastebil tilbake til Tromøya leir.

De «homoseksuelle» avslørtes allerede på første frikveld i Arendal der de er de ivrigste til å sjekke lokale skjønnheter.

Den eneste jeg kan huske som ble dimittert fra Tromøya, var en fyr med ekstrem morsbinding. Han kunne ikke knytte hverken sko eller slips, kunne knapt gre seg og fikk panikk om kvelden på rommet med fremmed seng og masse gutter han ikke kjente. Det endte med at han klatret opp i et tre ved appell-plassen…og nektet å komme ned igjen.

Han fikk tog tilbake på Luftforsvarets regning.


– – –

bottom of page